• Basel Kadem

Ayatollah Shirazi mis-siteres på Resett


Foto: Privat.


Ja, jeg leser Resett


Til en dels sjokk, er jeg en aktiv Resett-leser. Ikke fordi jeg finner meg enig i det meste som skrives, ei heller fordi jeg tendenserer mot høyresiden. For meg er det viktig å få innblikk i nyanser, kjenne tankegangen til- og vise forståelse for populistiske frustrasjoner. Det gjelder selv blant innvandrings- og islamkritikere, som er mine medmennesker, men likevel motstandere ideologisk-sett.


Det faktum at jeg i det hele tatt foretrekker å lese aviser som Resett fremfor etablerte statsstøttede medier – for å lese mer nyanserte og mangfoldige meninger, forstå tankegangen til mine motstandere og ikke minst, bli møtt med intellektuelt utfordrende argumenter – er nok til å bli svertet til som «ekstremist», «sviker» og «jøde». Fra venstreekstreme, Palestina-fanatikere i den sosiale kretsen, til Iran-vennlige sjiamuslimer. Men nok av dette som en introduksjon.


Misvisende utdrag


For noen dager siden leste jeg et innlegg skrevet av Farjam Movafagh der han har oversatt et klipp på farsi, som antagelig viser den sjiamuslimske religiøse autoriteten, Grand Ayatollah Sayed Sadiq al-Shirazi, beskrive kvinner som dyr som Gud har skapt for at de skal kunne brukes av menn.

Utrolig nok er dette det stikk motsatte av hva Shirazi sier. Ja, klippet er tatt helt ut av kontekst. Han siterer nemlig en bok skrevet av et individ han referer til som en villedet såkalt «islamsk lærd», hvis bøker er dessverre publisert og studeres i universiteter. Videre håner han denne personens logikk, avskyr slike meninger og bruker Koranske argumenter for å motbevise påstanden.


Dette kan en se fra minuttene 12:50 til 16:55 i hans komplette forelesning under. Oversettelsen lar jeg Farjam selv gjøre.Ikke alle turbaner er pro-regime


En uheldig, men veldig utbredt, forankring hos mange er de tar for gitt at enhver turbankledd sjiamuslim er lik smultring-hodene som hersker Iran. Ingen prominent familie med religiøse autoriteter har i dette og forrige århundre kjempet for islamsk reform samt ideologisk bekjempet politisk og militant islam, lik Shirazi familien.


Denne familien har betalt med sitt blod for dette. Eksempelvis ble autoriteten og reformisten, Grand Ayatollah Sayed Mohammed al-Shirazi, myrdet av regimet i 2001. Sistnevntes sønn, Ayatollah Sayed Mohammed Reza al-Shirazi, ble myrdet i 2008. Sistnevntes bror, Ayatollah Sayed Murtadha al-Shirazi, ble torturert fordi han skrev en bok om et alternativt styresett, og frem til idag kan en se brennmerkene i hans nakke. Riktignok har flere lærde i denne familien skrevet juridiske bøker der politikk diskuteres, men det er en annen sak.


Til slutt oppfordrer jeg samtlige til å være kildekritisk. Fred.


Opprinnelig publisert 23.02.2020 på Resett.